Ιατρικές εξετάσεις προώρου μωρου

Τα πρόωρα μωρά είναι απαραίτητο τουλάχιστον τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους να εξετάζονται πιο συχνά από ειδικούς γιατρούς γνωστό ως follow up συγκεκριμένα παρακολουθείται:

Σωματική ανάπτυξη
Νευρολογική ανάπτυξη
Ψυχοκινητική εξέλιξη
Όραση και ακοή
Ομιλία
Με την έγκαιρη διάγνωση τυχόν προβλημάτων που προέρχονται από την πρόωρη γέννηση αντιμετωπίζονται με επιτυχία σε συνεργασία γιατρού και γονιών.
Η απώλεια εβδομάδων ενδομήτριου περιβάλλοντος μπορεί να δημιουργήσουν κάποια ελλείμματα σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά.
Η ανάπτυξη του πρόωρου μωρού εξετάζεται με βάση όχι τη χρονολογική ηλικία -δηλαδή την ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε, αλλά τη διορθωμένη ηλικία δηλαδή αυτήν την οποία θα έπρεπε να είχε γεννηθεί.
Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν το μωρό σας είναι λίγο πίσω, ιδιαίτερα όταν οι γιατροί σάς βεβαιώνουν ότι εξελίσσεται καλά. Με αυτό το δεδομένο θα συμβαδίζουν προσδοκίες σας. Θα διαπιστώστε δηλαδή ότι το μωρό αρχίζει να στηρίζει το κεφαλάκι του, να βλέπει καθαρά, να πιάνει πράγματα με τα χέρια του, να κάθεται, να μπουσουλάει, να περπατά και να μιλάει με βάση τη διορθωμένη ηλικία ή και λίγο αργότερα.
Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας εξελίσσεται όπως ένα τελειόμηνο νεογνό, ενώ στην ηλικία των δύο ετών περίπου τα περισσότερα πρόωρα συνήθως εξισώνονται με τα τελειόμηνα της ίδιας ηλικίας.
Υπάρχει το ενδεχόμενο τα πρόωρα μωρά να είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε πιο προσεχτικοί.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με βάση τη χρονολογική ηλικία του μωρού ή λίγο πιο αργά (δηλαδή κάπου στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των δύο ηλικιών), ενώ ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει κάποια εμβόλια ειδικά για πρόωρα.
Ο συνδυασμός τακτικής παιδιατρικής παρακολούθησης και ενισχυμένης επαφής και υποστήριξης του πρόωρου μωρού από τους γονείς του μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα στην ανάπτυξη και την εξέλιξή του!!!

 

{loadposition a_t} 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο