Γέννησα πρόωρα το μωρό μου – φοβάμαι να κάνω και άλλο παιδί!

Αυτή είναι μία φράση που περνάει από το μυαλό κάθε γυναίκας που γέννησε πρόωρο μωρό. Αναρωτιέσαι γιατί συνέβη αυτό σε εσένα, εάν θα ξανασυμβεί και τι μπορείς να κάνεις για να το αποτρέψεις να συμβεί ξανά.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των περιπτώσεων πρόωρων τοκετών συμβαίνουν σε γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου και/ή σε παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν Επιπλέον, η επιστήμη έχει δείξει ότι υπάρχουν βιοχημικές, ορμονικές, ανατομικές και άλλες αιτίες πρόωρου τοκετού, αλλά υπάρχει συνεχής συζήτηση ως προς τον τελικό δρόμο που οδηγεί σε πρόωρο τοκετό. Περίπου το 80% των τοκετών είναι απρόσμενοι, αλλά το υπόλοιπο 20% οφείλεται σε ιατρικούς λόγους ή καταστάσεις εγκυμοσύνης που απαιτούν πρόωρο τοκετό. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για απρόσμενους τοκετούς περιλαμβάνουν ως αιτίες προηγούμενους πρόωρους τοκετούς, κύηση διδύμων ή και περισσότερων εμβρύων, προβλήματα με τη μήτρα και / ή τον τράχηλο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 9 μωρά γεννιούνται πρόωρα. Περίπου 1 πρόωρο μωρό γεννιέται κάθε λεπτό! Ο πιθανός κίνδυνος για επαναλαμβανόμενο πρόωρο τοκετό είναι διπλός (15-30%),αλλά οι περισσότερες γυναίκες γεννούν στην ώρα τους. Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για άλλον έναν πρόωρο τοκετό περιλαμβάνουν το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων (6-18 μήνες) κα ιτην ηλικία κύησης του πρόωρου τοκετού (όσο πιο νωρίς συνέβη ο προηγούμενος πρόωρος τοκετός, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος και για επόμενο πρόωρο τοκετό).

Τι μπορείτε να κάνετε πριν από την επόμενη εγκυμοσύνη για να μειωθεί ο κίνδυνος και άλλου πρόωρου τοκετού;
• Περιμένετε ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για να μείνετε και πάλι έγκυος (> 12-18 μήνες)
• Σταματήστε το κάπνισμα ή τη χρήση ναρκωτικών, και μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
• Το υψηλό βάρος έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό. Η απώλεια βάρους συνίσταται πριν από την εγκυμοσύνη.
• Τρώτε υγιεινά, ξεκινήστε βιταμίνες πριν από την επόμενη εγκυμοσύνη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα – 3 λιπαρά μπορεί να βελτιώσουν την έκβαση ενός τοκετού.
• Μιλήστε με έναν εξειδικευμένο ειδικό για υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες πριν από την επόμενη εγκυμοσύνη:
o Για να δείτε αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το ιστορικό χειρουργικής επέμβασης τραχήλου ή πολλαπλών αποβολών (> 2)
o Για να γίνει ειδική εξέταση της μήτρας προκειμένου να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιο θέμα που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό
o Αν ήταν ένας πρόωρος τοκετός κατόπιν ιατρικής απόφασης, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος ή άλλου είδους εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για άλλο πρόωρο τοκετό.
o Για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες διαχείρισης μιας επόμενης εγκυμοσύνης
• Εάν η επόμενη εγκυμοσύνη σας πρόκειται να γίνει με εξωσωματική γονιμοποίηση, ζητήστε τη μεταφορά ενός εμβρύου για να μειώσετε τον κίνδυνο δίδυμης κύησης.

Τι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειώσει τον κίνδυνο κι άλλου πρόωρου τοκετού;
• Ξεκινήστε την προγεννητική φροντίδα πολύ νωρίς. Ξεκινήσετε προληπτική θεραπεία

• Ζητήστε να δείτε έναν ειδικό για εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, αν δεν έχετε ήδη δει κάποιον πριν από την εγκυμοσύνη

• Ζητήστε από το γιατρό να ξεκινήσει την παρακολούθηση του τραχήλου της μήτρας σας κάθε 1-2 εβδομάδες, όταν είστε μεταξύ 14-16 εβδομάδων.
• Ορισμένοι γιατροί προχωρούν επίσης σε εξετάσεις του κόλπου με τις οποίες μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό μεταξύ 22- 34 εβδομάδων.
•Ο έλεγχος για ορισμένες λοιμώξεις δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (λοιμώξεις της ουροδόχου) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
• Να είστε ενήμεροι για τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με πρόωρο τοκετό όπως κράμπες περιόδου, με ή χωρίς διάρροια, συσπάσεις, πυελική πίεση, κολπική αιμορραγία ή διαρροή υγρού, μεταβολή ή αύξηση στην κολπική απαλλαγή ή χαμηλότερη οσφυαλγία ή πόνος. Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.
• Μειώστε τα επίπεδα άγχους

Τι θα συμβεί αν πάτε και πάλι σε πρόωρο τοκετό;
• Οι γιατροί θα χρησιμοποιήσουν ειδικά φάρμακα για να παρατείνουν τον τοκετό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να γίνουν στο μωρό σας ενέσεις με φάρμακα που βοηθούν στην ενίσχυση των πνευμόνων του.
• Ο γιατρός μπορεί να κάνει ειδικές εξετάσεις για τον έλεγχο του εμβρύου ώστε να προβλέψει τον κίνδυνο της πρόωρης γέννησης
• Μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθείτε σε άλλο μαιευτήριο το οποίο να διαθέτει γιατρούς ειδικευμένους σε τοκετούς υψηλού κινδύνου και μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (μονάδα που αναλαμβάνει τη φροντίδα πρόωρων και υψηλού κινδύνου μωρών).
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης για το μωρό ή να παρατείνει την εγκυμοσύνη, εάν έσπασαν τα νερά σας.
• Ένα από τα τοκολυτικά φάρμακα ονομάζεται θειικό μαγνήσιο και έχει αποδειχθεί σε μερικές μελέτες ότι προστατεύει τον εγκέφαλο. Μερικές από τις μελέτες συστήνουν αυτό το φάρμακο να χρησιμοποιείται εάν υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
• Να γνωρίζετε ότι η ανάπαυση, η περιορισμένη εργασία και η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα δεν έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πρόωρο τοκετό σε γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, συνήθως τα παραπάνω συνίστανται από γιατρούς. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπαυση στο κρεβάτι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους και θρόμβωσης (θρόμβοι αίματος). Επιπλέον, αυτό μπορεί να προκαλέσει κοινωνική και ψυχολογική αναστάτωση.

Έτσι, αν αναρωτιέστε αν θα πρέπει να κάνετε κι άλλο μωρό, στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Στην πλειοψηφία τους, οι επόμενες εγκυμοσύνες είναι ολοκληρωμένες. Μην περιμένετε μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη για να ξεκινήσει την αξιολόγησή της. Να είστε προνοητικοί και να αρχίσετε πριν από την επόμενη εγκυμοσύνη σας. Υπάρχουν πλέον ορισμένες προφυλάξεις και θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού. Όπως συμβαίνει με όλες τις ιατρικές πληροφορίες που βλέπετε στο Internet, για τα πάντα χρειάζεται να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Καλή τύχη με την επόμενη εγκυμοσύνη σας!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο