Είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο;

Κάποια μωρά, που γεννιούνται πρόωρα μια ή δύο εβδομάδες, μπορεί αργότερα να είναι αναπτυξιακώς ανέτοιμα για το νηπιαγωγείο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προβλεφθεί με εξετάσεις στα 2 πρώτα χρόνια ζωής.

Ερευνητές αξιολόγησαν την ετοιμότητα για το νηπιαγωγείο κατά τη σχολική ηλικία σε τελειόμηνα και πρόωρα βρέφη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είχαν 52% περισσότερες πιθανότητες να μην είναι έτοιμα.

«Σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε να πούμε ποια παιδιά θα τα πάνε χειρότερα και ίσως χρειαστούν εντατικότερες παρεμβάσεις πριν ξεκινήσουν το σχολείο, αν και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθώς και η ηλικία κύησης παίζουν μεγάλο ρόλο,» είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Melissa Woythaler του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί κανονικά περίπου 40 εβδομάδες, και τα μωρά που γεννιούνται μετά τις 37 εβδομάδες θεωρούνται τελειόμηνα. Περίπου το 75 % των πρόωρων βρεφών φτάνουν μεταξύ 34 και 37 εβδομάδων κύησης, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics.

Τις εβδομάδες αμέσως μετά τη γέννησή τους, τα πρόωρα βρέφη συχνά έχουν δυσκολία στην αναπνοή και την πέψη των τροφών. Συχνά μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως εξασθενημένη όραση, ακοή, καθώς και προβλήματα στη συμπεριφορά ή σε διάφορες νοητικές δεξιότητες.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων είναι ποικίλοι. Τα πρόωρα μωρά στη μελέτη ήταν λιγότερο πιθανό να είναι λευκά, απόγονοι μορφωμένων ή παντρεμένων μητέρων ή οικογενειών που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας. Τα παιδιά, των οποίων οι αξιολογήσεις ψυχικής υγείας σε ηλικία δύο ετών έδειξαν μία σημαντική ή ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση, ήταν πιο πιθανό να έχουν αργότερα ποσοστό ετοιμότητας για το νηπιαγωγείο κάτω από 5%.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ένα μειονέκτημα της μελέτης είναι πως επικεντρώνεται σε σοβαρά προβλήματα, ενώ μπορεί να παραβλέπει ηπιότερα, όπως οι σχολικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι πολλά παιδιά βελτιώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 2 ετών και της ηλικίας στην οποία ξεκινούν το νηπιαγωγείο, δεν προκύπτει ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο μπορεί αυτό να συνέβη, καθώς ορισμένα παιδιά ενδεχομένως να είχαν λάβει επιπλέον φροντίδα ή υποστήριξη, σημείωσε η Dr. Margaret Kern από το Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Οι γονείς των πρόωρων βρεφών μπορούν να κάνουν πολλά για να τα προετοιμάσουν για το νηπιαγωγείο, δήλωσε η Dr. Kern. «Το να διαβάζετε παραμύθια, να παίζετε παιχνίδια, και να περνάτε χρόνο με το μωρό σας είναι πολύ χρήσιμα», σύμφωνα με την Dr. Kern. «Οι πρώιμες σχέσεις με τους γονείς και τα κοντινά πρόσωπα είναι σημαντικές για τα παιδιά – μην αφήνετε τα iPads και την τεχνολογία να παίρνουν τη θέση σας.»

 

ΠΗΓΗ

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο