9 συμβουλές για τη χρονική περιόδο που το πρόωρο μωρό σας είναι στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας.

Για πολλά μωρά, η παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας είναι μια περιπέτεια με σκαμπανεβάσματα, επιτυχίες, θριάμβους, πισωγυρίσματα και αποτυχίες. Φυσικά, οι γονείς είναι και αυτοί μαζί σε αυτή την περιπέτεια. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή με πιο αποτελεσματικό τρόπο:
Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κλάψει και να αισθανθεί πλήρως αυτή τη συγκλονιστική κατάσταση. Ίσως να ανησυχείτε ότι αν αφήσετε τα συναισθήματά σας να εκφραστούν, ποτέ δεν θα είστε σε θέση να επανέλθετε. Φυσικά και θα είστε. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει αυτή την απελευθέρωση του συναισθήματος.
Καθιερώστε μια ρουτίνα. Βρείτε έναν τρόπο εξισορρόπησης της εργασίας, της ζωής στο σπίτι και της επίσκεψης στο νοσοκομείο. Αφήστε χρόνο και για εσάς, εκτός από το χρόνο που αφιερώνετε στο μωρό σας και αισθανθείτε άνετα με αυτό. Το μωρό σας χρειάζεται, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, το σύντροφό σας και τα άλλα παιδιά σας.
Επίσης, τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις επισκέψεις στο νοσοκομείο, κάντε πράγματα που σας αρέσουν, όπως γυμναστική. Αυτά τα μικρά διαλείμματα θα σας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσετε.
Συνδεθείτε με άλλους γονείς στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Αυτοί οι γονείς συμμερίζονται πολλά από τα συναισθήματα και τις αγωνίες σας. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, ανεπίσημα ή με μια ομάδα υποστήριξης. Ρωτήστε το προσωπικό της ΜΕΝ εάν υπάρχουν γονείς των οποίων τα μωρά έχουν φύγει από τη ΜΕΝ και με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε για υποστήριξη.
Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με άλλους γονείς που καταλαβαίνουν τι περνάτε σε διαδικτυακά forums. Αυτές οι διαδικτυακές κοινότητες έχουν δημιουργηθεί από οικογένειες που αντιμετώπισαν την ίδια συγκλονιστική εμπειρία που είχατε και εσείς με ένα παιδί που γεννήθηκε νωρίς ή με μια σοβαρή κατάσταση υγείας. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, να συμμετέχετε σε online συζητήσεις, να μοιραστείτε τη δική σας ιστορία και να διαβάσετε για άλλα μωρά με παρόμοιες καταστάσεις.
Εξερευνήστε την πνευματική σας πλευρά. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συλλογιστείτε και να στηριχθείτε στην προσωπική σας πνευματική προοπτική. Για παράδειγμα μπορεί να βρείτε ανακούφιση μιλώντας σε έναν ιερέα. Είναι φυσικό αυτή η εμπειρία να θέσει σε αμφισβήτηση τις θρησκευτικές και πνευματικές σας πεποιθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε ότι η προσευχή, ο διαλογισμός ή ο ήσυχος συλλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τη συναισθηματική δύναμη και την ελπίδα και να σας καθοδηγήσουν σε αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.
Κρατήστε ημερολόγιο. Εκφράζοντας τα συναισθήματά σας στο χαρτί μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε τις δύσκολες καταστάσεις. Ένα ημερολόγιο μπορεί επίσης να ενισχύσει την ελπίδα και την υπομονή σας υπενθυμίζοντας πόσο μακριά έχετε φτάσει εσείς και το μωρό σας.
Νικήστε την απογοήτευσή σας. Εάν το μωρό σας έχει οπισθοδρομήσει, μπορεί να βυθιστείτε πίσω στο φόβο και το άγχος. Διώξτε τους φόβους σας, και ευχηθείτε για το καλύτερο.
Γιορτάστε όποτε μπορείτε. Όταν το μωρό σας κάνει πρόοδο, τολμήστε να εκφράσετε τη χαρά σας και να τη ζήσετε. Κάθε πρόοδος είναι μία νίκη και ένα βήμα προς την έξοδο από τη ΜΕΝ.
Αποδεχτείτε τη στήριξη άλλων, όσο αδέξιοι και αν είναι. Δείξτε στους ανθρώπους γύρω σας πώς μπορούν να σας βοηθήσουν καλύτερα.
Αποδεχτείτε ότι εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αντιδράσετε διαφορετικά. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και ακούστε με κατανόηση, ώστε να μπορεί ο καθένας να αισθανθεί την υποστήριξη του άλλου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο