Παίζοντας με το μωρό σας στη ΜΕΝΝ

Μπορείτε να παίξετε με το πρόωρο μωρό σας ενώ βρίσκεται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) τραγουδώντας και χαμογελώντας. Το παιχνίδι βοηθάει τη σχέση σας με το μωρό σας και το ίδιο να μάθει κάποια πράγματα για τον κόσμο. Το παιχνίδι με το πρόωρο μωρό σας βοηθά:
• εσάς και το μωρό σας να γνωρίσετε ο ένας τον άλλον
• τον εγκέφαλο του μωρού σας να αναπτυχθεί
• το μωρό σας να αισθανθεί ασφαλές και ότι το αγαπούν
• το μωρό σας να μάθει για τις σχέσεις
• το μωρό σας να μάθει για το φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δει, να ακούσει, να αισθανθεί και να μυρίσει
• το μωρό σας να μάθει νέες δεξιότητες.

Στην αρχή το πρόωρο μωρό σας θα μπορεί να παίξει μόνο για λίγα λεπτά τη φορά. Θα μπορεί εύκολα να παρασυρθεί από όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και δυναμώνει, θα μπορεί να παίζει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όταν παίξετε για πρώτη φορά με το μωρό σας, είναι καλή ιδέα να διεγείρετε μόνο μία από τις αισθήσεις του κάθε φορά – για παράδειγμα, μόνο την όραση ή μόνο την ακοή. Θα πρέπει να σταματήσετε να παίζετε αν η γλώσσα του σώματος του μωρού σας δείχνει ότι κουράστηκε. Μπορεί να το δείξει κοιτάζοντας αλλού, κλείνοντας τα μάτια του ή δείχνοντας αναστατωμένο.
Μην ανησυχήσετε αν δεν πάει καλά το παιχνίδι κάθε φορά. Κάποιες μέρες το μωρό σας μπορεί να ενοχληθεί ή απλά να μην ανταποκριθεί.
Ιδέες για παιχνίδι στη ΜΕΝΝ
Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες για να εμπλουτίσουν την εμπειρία του μωρού σας όσο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ).
Όραση και αφή
Το μωρό σας μπορεί να χαίρεται όταν βλέπει κάτι – για παράδειγμα, ένα απαλό παιχνίδι ή φωτογραφίες της οικογένειάς σας κολλημένες στις πλευρές της κούνιας. Τα πολύ πρόωρα βρέφη μπορεί να μην είναι σε θέση, ή ακόμα και να μη θέλουν, να δουν πράγματα ακόμα εκτός από πρόσωπα. Επίσης, συμβουλευτείτε το προσωπικό του νοσοκομείου πριν βάλετε κάτι στην κούνια του μωρού σας.
Στα μωρά αρέσει να βλέπουν οικεία πρόσωπα. Αλλά τους αρέσει και να έχουν νέα πράγματα να κοιτάνε, οπότε μπορείτε να αλλάζετε τα πράγματα από καιρό σε καιρό.
Όταν το πρόωρο μωρό σας μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις των ματιών του, μπορείτε να κινήσετε αργά το πρόσωπό σας μπροστά του, να κουνήσετε τα δάχτυλά σας ή να κάνετε αστείες γκριμάτσες.
Αγγίζοντας το μωρό σας είναι ένας άλλος ακόμα τρόπος να αρχίσετε το παιχνίδι με το μωρό σας. Η μέθοδος καγκουρό μπορεί να είναι μέρος αυτής της επαφής. Και όταν το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο και ο γιατρός σας λέει ότι είναι εντάξει, μπορείτε να του κάνετε μασάζ.
Τραγούδι και διάβασμα
Το πρόωρο μωρό σας μπορεί να απολαμβάνει να ακούει τη φωνή σας,  να του μιλάτε, να του διαβάζετε και να του τραγουδάτε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από πολύ νωρίς με το μωρό σας. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε ή να μιλήσετε ήρεμα για να μην ενοχλήσετε στη ΜΕΝΝ.
Μπορεί να ψιθυρίσετε στο μωρό σας ή να τραγουδήσετε το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά. Ή θα μπορούσατε να επινοήσετε ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας το όνομα του μωρού σας ή αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. Αν θέλετε να παίξετε μουσική στο πρόωρο μωρό σας στο νοσοκομείο, συμβουλευτείτε πρώτα το ιατρικό προσωπικό.
Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τραγούδια και τις μελωδίες γρήγορα και επίσης μαθαίνουν ότι μπορούν να σημαίνουν ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, μερικά τραγούδια σημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για ύπνο, κάποια μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ώρα αλλαγής της πάνας και ούτω καθεξής.
Όταν το τραγούδι ταιριάζει με το πώς αισθάνεται το μωρό σας – για παράδειγμα, εάν τραγουδάτε πιο ήρεμα και πιο αργά όταν το μωρό είναι αναστατωμένο – μπορεί να βελτιώσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας, τον ύπνο, την πρόσληψη θερμίδων και το πιπίλισμα. Το τραγούδι κάνει καλό και σε εσάς. Σας επιτρέπει να αναπνέετε βαθιά και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαλαροί. Η φωνή και οι εκφράσεις του προσώπου σας επιτρέπουν στο μωρό σας να γνωρίζει ότι ακούτε αυτό που σας λέει με τη γλώσσα του σώματός του.

Τα πολύ μικρά μωρά δεν χρησιμοποιούν τη φωνή τους πολύ, αλλά χρησιμοποιούν το πρόσωπό τους, τα χέρια και τα πόδια τους για να ΄΄μιλήσουν΄΄. Προσπαθώ κάθε φορά να μάθω αν είναι έτοιμα να παίξουν μαζί μου. Εάν δεν είναι, η ομιλία μου και το τραγούδι μου θα είναι ήρεμα και απαλά – θα χρησιμοποιήσω μια φωνή σαν ανάσα για να τραγουδήσω ένα νανούρισμα. Ο ήχος μου μειώνεται προς το τέλος της φράσης και κρατώ τη φωνή μου αρκετά χαμηλή. Όταν το μωρό είναι ξύπνιο και έτοιμο, θα δημιουργήσω μια παιχνιδιάρικη διάθεση με μελωδίες, με λόγια χωρίς κάποιο νόημα και ήχους διαφορετικούς σε πιο έντονο τόνο.
– Helen Shoemark Πρόγραμμα, Νεογνών και Βρεφών για τη Μονάδα Μουσικοθεραπείας, Royal Children’s Hospital, Μελβούρνη

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο